Обшуки комунальників – хто верховодить схемами обкрадання громади? 

Обшуки комунальників – хто верховодить схемами обкрадання громади? 

2018 08 23

22 серпня у відділі капітального будівництва Білоцерківської міської ради слідчі обласного відділу Державної фіскальної служби проводили обшук. Причиною професійної уваги податківців до діяльності комунального підприємства стала підозра в використанні сірих схем для виведення бюджетних коштів
Журналісти телеканалу «Крокус» побували на місці обшуків та спробували розібратися в ситуації. 
Є підстави вважати, що посадовці ВКБ в обхід законодавству «оптимізували» податкове навантаження на свої підприємства, інакше кажучи, – виводили бюджетні гроші. 
«В рамках кримінального провадження, порушеного за ч. 5 ст. 27 та ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України встановлюється причетність службових осіб відділу капітального будівництва Білоцерківської міської ради до ухилення від сплати податків рядом підприємств» – коментує інцидент слідчий з фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області Максим Ломовцев.
Але обшуки сколихнули не лише ВКБ. Слідчі дії проводилися ще на 13-ти державних та приватних установах, а також по місцю проживання підозрюваних.
За інформацією слідчих, відмивання грошей проходило через так звані конвертаційні центри – це доводять знайдені під час обшуків документи. 
"Є така інформація, його (прим. Конвертаційного центру) послугами користувалося ряд державних підприємств, в тому числі Відділ капітального будівництва БМР" – розвінчує останні сумніви Дмитро Корніцький заступник начальника відділу розслідувань відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області.  
Нагадаємо, це не перший інцидент викриття махінацій з бюджетними коштами на комунальних підприємствах міста. На початку цього року податківцями у фінансових зловживаннях була запідозрена «Білоцерківтепломережа», в діяльності якої виявили ряд порушень податкового кодексу. Корупційні схеми, які використовувало підприємство, завдали шкоди державному бюджету України на суму більше ніж 2 млн. грн. Окрім того, станом на сьогодні «Білоцерківтепломережа» заборгувала «Нафтогазу України» вже понад 326,8 млн. грн. Куди діваються сплачені громадою міста кошти за опалення  і звідки такий шалений борг - це ті питання які також мають зацікавити правоохоронні органи. 
Оскільки масштаби фінансових махінацій вражаючі, а корупційні схеми побудовані настільки зухвало, у податківців виникли підозри, щодо патронату цієї діяльності владними структурами міста на найвищому рівні. Можливо саме тому у лютому місяці представники ДФС провели обшуки в кабінеті міського голови – Геннадія Дикого.

Тож хто стоїть за масштабними махінаціями та керує схемами з виведення бюджетних коштів комунальниками нам залишається лише здогадуватися. Сподіваємось почути нарешті правду від представників відповідних правоохоронних органів та дізнатися нарешті, куди діваються кошти, які білоцерківці справно сплачують у міську казну.